Sikkerhet til sjøs
Ved mange av våre ferieboliger er en båt inkludert i leiemålet eller kan leies direkte hos utleieren. Ellers finner man som regel også en båtutleier i nærheten av godt fiskevann. Har en eller flere av de reisende båtferdigheter- og/eller båtførerbevis? Bra! Hvis ikke må det innen reisens start innhentes opplysninger om hvilke regler som gjelder i nettopp det valgte ferielandet. Motorbåter med lav motorytelse kan som regel føres uten båtferdigheter- eller førerbevis. For ro- og andre fritidsbåder er det ikke nødvendig å ha båtferidigheter- eller førerbevis.
Sjekkliste– disse tingene skal med!
Vandøse, årer, åregafler, tau og anker bør altid være ombord på båten. Hvis dere fisker på større sjøer, ved kysten eller ute på havet, bør dere også ta med en lykt, førstehjelpskrin, båtshake, dødmands stift, reservedunk, pulverslukker, kniv og bluss. Dessuten bør dere ta med et kompass og sjøkart (fås i spesialbutikker eller via internett). En vanntett eller vanntett emballert mobiltelefon bør dere også ha med. Vær oppmerksom på at viktige telefonnumre er lagret på telefonen hvis det skulle oppstå nødtilfeller. Ta hensyn til andre mennesker og miljøet. Ta men en avfallspose. Drikkevann, solkrem og en hatt el.lign. er også viktige ting å huske til en lang dag på havet.
Tekniske hjelpemidler
Avhengig av hvilken type vann dere befinner dere på, kan flg. tekniske hjelpemidler være nyttige. Mange båter er dog allerede utstyrt tilsvarende. Ellers kan dere leie eller kjøpe apparatene i spesialforretninger og lystfiskerbutikker:
♦ GPS/kortprinter
♦ Ekkolod/fiskefinner
♦ El-motor
Riktig påkledning
Vær oppmerksom på at det stort sett alltid er obligatorisk å ha på seg rednings- eller flytevest, også på mindre farvann. Som regel har utleieren et passende utvalg av vester til rådighet/til leie, men vær oppmerksom på at rednings- eller flytevester ikke alltid kommer med det leide utstyr.
Dere bes innen reisens start undersøke om redningsvester el. lign. vil være til rådighet. Vi vil anbefale dere å ta med egne automatikkvester hjemmefra. Disse er både sikre og behagelige å ha på. Vær oppmerksom på den gjeldende euronorm (mindst EN 396 eller høyere). En investering som lønner seg i det lange løp.
Sikkerhet til sjøs
Innen dere står til sjøs, bes dere om å gjøre dere bekjent med båten, motoren og utstyret. Hold øye med været og lytt til værutsiktene. Bestem dere innen start for hvem som skal være båtfører. Som regel er dette den mest erfarne blant dere. Det er han/henne som har kommandoen ombord. Særlig i nødsituasjoner er det viktig at kun én person har kommandoen. Sørg for at andre vet hvor dere seiler hen og hvor lenge dere har planer om å være avgårde. Passasjerene bør være jevnt fordelt i båten.
Som utgangspunkt bør dere seile langsomt og meget forsiktig i ukjente farvann. Hold øye med vanndybden og sørg for at det alltid er dypt nok. Båt og motor kan bli skadet når vannet ikke er dypt nok. Spesielt i mindre båter skal man sitte stille. Hvis det måtte være nødvendig å bytte plass, bes dette om å foregå én efter én og ikke alle på én gang. Vær veluthvilt og edru når dere seiler en båt. I Norge f.eks. er promillegrensen 0,00 ifm. seilass. Følg under alle omstendigheter de gjeldende trafikkregler til sjøs. Hold spesielt øye med større skip og unngå de i god tid. Respektér alltid gjeldende hastighetsbegrensninger.
Hvis været skulle bli verre eller det skulle oppstå andre nødtilfeller, bør dere seile til den havnen som er nærmest å komme inn til. Og igen: det er obligatorisk å bære rednings- eller flytevest. Det er for deres egen sikkerhet! Ved høy sjø bør dere ikke seile baklengs.
Nødtilfelle! Hva nå?
Hvis båten ikke lengre kan manøvres, eller dere ikke kan nå inn til kysten, bør dere under alle omstendigheter ringe etter hjelp. Det samme gjelder også ved mangel på drivstoff, vinden som dreier eller andre problemer som kan oppstå ifm. seilass. Hvis en passasjer skulle falle over bord, initiere med det samme, men stille og roligt, "mann over bord"-manøvren. Ved båter uten stiger kan en person lettest hives ombord over akterpartiet og over den (slukkede) motoren (hvis det er til rådighet, også over motorens trimmingfunksjon).
Skulle båten kantre, bli alltid ved båten og gjør oppmerksom på dere selv vha. nødbluss, rob og vink. Hvis mulig, ring straks etter hjelp. Opplys den sist kjente posisjonen så nøyaktig som mulig. La være med å ta bekledning eller sko af. Vått tøy isolerer også mot kulde. (08/2011) Alle opplysninger etter beste vitende og med forbehold for endringer. Trykkfeil kan forekomme. Ytterligere informasjon bl.a. til lisenser, bestemmelser, ferdighetsbevis, båtførerbevis, utførselsbegrensninger osv., finner dere også på internett, f.eks. på deres ferielands offisielle turistside.